Trekker det fra vinduer og dører?

Tettelister kan gjøre en stor forskjell

Av ByggeBolig
8. oktober 2018
Foto: Annie Spratt/Unsplash
Foto: Annie Spratt/Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181008111346687.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181008111346687.jpg
0
Når det blir kaldt ute, vil du gjerne ha det varmt og godt inne. Har du eldre vinduer og dører kan du oppleve at de er utette slik at varm luft siver ut av huset ditt og at du får en kald trekk fra dem. Det er verken økonomisk gunstig eller særlig komfortabelt.
Det finnes heldigvis metoder for å redusere mye av problemet og den enkleste er å montere tettelister. Har du gamle tettelister fra før av, kan det være fornuftig å bytte dem ut med nye. De varer nemlig ikke evig. Ofte er de også overmalt, noe som gjør at de uansett ikke fungerer optimalt.
Tettelister er rimelige i innkjøp og enkle å montere. Derfor er det et veldig overkommelig prosjekt å utføre for alle som har utfordringer med trekk rundt vinduer og dører. Slik går du frem for å montere dem:  
  • fjern eventuelt eksisterende tettelister 
  • rengjør vinduskarmen der tettelistene skal sitte, bruk gjerne aceton  
  • mål opp og klipp til de nye tettelistene 
  • dra av beskyttelsespapiret og fest dem med den dobbeltsidige tapen som sitter på dem 
Når du måler opp, kan du gjerne gjøre det med litt overmål. Så klipper du dem til nøyaktig lengde ved montering. 
Det er ikke alltid så lett å vite hvor utetthetene rundt vinduer og dører er og dermed hvor du skal montere tettelistene. En enkel måte å finne ut av det på er å tenne en fyrstikk eller lighter som du fører forsiktig rundt vinduet/døren. Blafrer flammen er det et tegn på at det trekker luft mellom karm og vindu/dør. En annen metode er å lukke vinduet med et ark mellom karm og vindu/dør. Kan du dra arket ut med enkelthet, indikerer det også trekk. 
For å finne ut hvor tykke tettelister du trenger, er det lurt å lukke døren/vinduet med en bit plastelina mellom karm og dør/vindu. Deretter kan du måle tykkelsen på plastelinabiten og kjøpe tettelister som passer best mulig. 
Du kan lese mer om tettelister hos Enova 
Kommersielt innhold
0

Behas Smartovner

har innebygd Wi-Fi og avansert elektronikk som kan styres med en app fra mobil eller nettbrett.
https://www.youtube.com/embed/F__mGkoqR9U

 Hvor i rommet skal jeg plassere ovnene?

For å få en behagelig innetemperatur må du dekke det varmetapet boligen har. Selv om moderne vinduer er tette, så isolerer de ikke like godt som veggene. Luften blir avkjølt innenfor vinduene, siger ned, og det kjennes ut som kald trekk ved bena. Dette kalles kaldras. Du kan fjerne kaldras ved å montere en gjennomstrømningsovn under hvert vindu. Ovnen bør helst ha samme bredde som vinduet. Dette gir det beste inneklimaet, og du får en mest mulig jevn og behagelig varmefordeling.


skrevet av

Beha Elektro AS

https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF