Norge taper klimakampen

Vi står på stedet hvil når det gjelder bruk av penger til klimatiltak

Bjørn-Erik Øye, Boligkanalen
30. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190130064322581.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190130064322581.jpg?maxwidth=2000

Nye tall fra Euroconstruct / Prognosesenteret viser at Norge faller på rankingen over de mest oppussingsivrige landene i Europa. For 2018 kaprer Italia en solid førsteplass med mer enn 15.000 kr pr innbygger i kostnader brukt på boligoppussing. Årsaken er først og fremst at de andre landene nå bruker stadig mer penger på klimatiltak – mens Norge på dette området står på stedet hvil.

Helt siden 1991 har Norge tronet på toppen av denne statistikken og har kunnet kalle seg Europamestere i boligoppussing. Mye fordi vi har en av Europas høyeste boligeierandeler (77 % eier sin egen bolig), en ekstrem høy andel eneboliger / småhus og – ikke minst – vi har opplevet en helt eventyrlig økonomisk utvikling. 


714
false b-FalseTrue
0

I tillegg er vi antagelig også på verdenstoppen hva angår troen på egne håndverkeregenskaper. Norge innehar da også fremdeles en suveren tetplassering hva angår «gjør-det-selv» arbeider i Europa. Vi er ikke bare født med ski på bena, men helt sikkert også med en hammer i ene hånden og en sag i den andre

Bortsett fra en suveren tetplass for Italia – så er det relativt jevnt på neste plassene, men Norge faller altså videre og havner på 6. plass med sine 10.200 kr. per innbygger brukt på oppussing i fjor.

Use regions/landmarks to skip ahead to chart

Kostnader til oppussing pr innbygger - 2018.

Structure.

Bar chart with 21 bars.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying Kroner pr innbygger - kjøpekraftsjustert.

View as data table.

Chart graphic.

Kostnader til oppussing pr innbygger - 2018Created with Highcharts 7.0.3Chart context menu


Andre land satser mer

Årsaken til at Norge ikke lenger befinner seg på toppen av denne Europa- rankingen er IKKE fordi vi pusser opp mindre enn før. Vi setter faktisk fortsatt nye oppussingsrekorder hvert år – og denne trenden ventes å fortsette de nærmeste årene. Det som skjer er at de andre vokser mye sterkere enn oss – fordi det nå satses enorme beløp på klima- og energioppgraderinger rundt om i Europa , mens vi i Norge ligger nærmest i stabilt sideleie hva angår denne type oppgraderinger. Norge har underskrevet nøyaktig de samme avtalene som resten av Europa – nå sist i Katowice – og har dermed bundet seg til samme ambisiøse målsettinger om å klimaeffektivisere vår boligmasse. Problemet er imidlertid at disse målene i Norge ikke følges opp med virkemidler – hverken i form av pisk eller gulrøtter.

Antagelig er det også slik at boligeierne oppfatter det som dels svært vanskelig å velge riktige løsninger/produkter for å energieffektivisere boligen. Det skorter nemlig ikke på viljen. I følge Future Living 2016/Prognosesenteret ønsker hele 75 % av norske boligeiere seg en mer energieffektiv bolig. Problemet oppstår tydeligvis når boligeierne skal velge mellom f.eks. nye vinduer, tilleggsisolering, varmepumper, automatisering, ventilasjonsanlegg, osv. – hva er mest kostnadseffektivt?

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Beha Elektro AS

Mer opptatt av det ytre

Nordmenn er dessuten veldig opptatt av interiør og estetikk og vi ender ofte opp med å gjøre hjemmet stiligere og vakrere uten å oppgradere teknisk standard. Det betyr mer fokus på tapet, kjøkken og gulv, ikke så mye på isolasjon, vinduer og andre energitiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Beha Elektro AS

Det er altså åpenbart at det i resten av Europa er betydelig større fokus på å klimaeffektivisere boligmassen – og at dette følges opp med konkrete virkemidler, som f.eks. i Italia, Portugal og Tyskland.  Det er også et faktum at Norge har Europas laveste energipriser. Ifølge Energi Norge og Kinect Energi, så var gjennomsnittlig el-innkjøpspris i årene 2000-2018 35,2 øre/kWh, mens den i Italia var nesten dobbelt så høy. Kanskje ikke tilfeldig da at det er nettopp Italia som nå troner øverst på oppussingsstatistikken.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Beha Elektro AS
Use regions/landmarks to skip ahead to chart

Innkjøpspris på strøm, ekskl. nettleie og avgifter.. gj.snitt 2000 – 2018

Structure.

Bar chart with 14 bars.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying øre/kWh.

View as data table.

Chart graphic.

Innkjøpspris på strøm, ekskl. nettleie og avgifter.Created with Highcharts 7.0.3Chart context menu


Artikkelen fortsetter under annonsenfra Beha Elektro AS

Vi trenger drahjelp

20 år med de laveste strømprisene i Europa har nok bidratt sterkt til at vi i Norge nå begynner å få svært dårlig tid – om vi skal klare å overholde de avtaler vi har skrevet på i forhold til samlet energieffektivisering av våre bygg. Det er faktisk ikke lenger sannsynlig at vi skal klare denne jobben uten at det legges inn virkemidler. Norske boligeiere vil gjerne bidra – men har et tydelig behov for drahjelp.

4764
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0
https://www.youtube.com/embed/F__mGkoqR9U


Det tar tid å utvikle noen av verdens beste varmeovner. Sånn omtrent 100 år.


Helt siden 1917 har BEHA vært en av de ledende leverandørene av elektriske husholdningsapparater og varmeovner til norske hjem og bedrifter. En dypt forankret kvalitetsfilosofi har preget Behas produktutvikling og produksjon siden starten. Mer enn 100 år med forskning, utvikling og erfaring er bygget inn i dagens BEHA-produkter.


449

skrevet av

Beha Elektro AS

Falsec-36
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF