Humørsvingninger truer boligmarkedet

Nordmenn er blant Europas mest humørsjuke folkeslag, derfor kan fallende forbrukertillit påvirke boligmarkedet.

Boligkanalen
18. oktober 2018
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181017144756955.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181017144756955.jpg
0

En sammenligning mellom forbrukertilliten i Norge og de andre nordiske og europeiske landene, viser at Norge har svært høye humørsvingninger. 


- Forbrukertilliten varierer veldig mye i Norge og det kan virke som om den norske folkesjela er vekselvis mer optimistisk og pessimistisk enn andre folkeslag. Det siste halve årets fall i forbrukertillit, selv om den generelle økonomien er blitt bedre, tror vi må skyldes de gjentatte advarslene om renteøkning, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.


Forbrukertillit viktig for boligprisene


Øye mener forbrukertilliten er spesielt viktig for det norske boligmarkedet.


- Psykologien er en viktig faktor for boligmarkedet i alle land, og vi finner periodevis samvariasjon mellom forbrukertillit og boligpriser. Når tallene viser at forbrukertilliten svinger spesielt mye i Norge, blir dette også en spesielt viktig faktor for det norske boligmarkedet i tiden framover.


Korrelasjon i to av tre nedturer


Øye sier det har vært korrelasjon mellom forbrukertillit og boligpriser i to av tre viktige nedgangsperioder.


- Finanskrisa i 2008 og 2009 ga seg sterke utslag i både forbrukertillit og boligpriser. Strammere utlånspraksis og svakere økonomisk utvikling ga seg også utslag både for boligpriser og forbrukertillit i 2013 og 2014. I 2017 derimot så vi en sterk forbrukertillit kombinert med et svakere boligmarked. Dette kan kanskje forklares med at fjorårets nedgang i boligmarkedet ikke var et landsomfattende fenomen, men gjaldt spesielt Oslo-regionen fra svært høye nivåer. 


Hva skjer når regningen kommer?


Øye tror at effekten av det foregående rentehoppet trolig er tatt ut.


- Vi tolker det slik at effekten av Norges Banks nylige renteøkning allerede er tatt ut, ved at forbrukertilliten falt så tydelig i forkant. Men det gjenstår å se om det kommer en ny effekt når regningen fra rentehoppet snart merkes på konto, og mulig effekt av nye rentehopp. 


Finland er mest optimistisk


Finland er for tiden Europas mest optimistiske land, mens Hellas er mest pessimistisk.


- Finland er på topp og der går det så det suser. Norge har ligget sammenhengende over EU siden 2000, med unntak for fire kvartaler fra og med tredje kvartal 2015, sier Øye.

2471
Truec-36
Kommersielt innhold
0

Bildet over er privat. Det viser at du med hjelp av mobilen kan styre temperaturen på hytta eller i din bolig fra mobil selv fra midt i de dype skoger så fremt du har installert en av våre Smartovner med innebygd Wi-Fi og avansert elektronikk som gjør at de kan styres via Beha SmartHeat app .

"På tur på tur og aldri sur?" Artikkelen om Humørsvingninger er en av mange boligrelaterte artikler produsert av våre samarbeidspartnere byggebolig.no og Prognosesenteret as. Vi får med dette samarbeidet  førstehåndsinformasjon om utvikling og trender innen boligmarkedet. Kunnskap vi gjerne deler gjennom våre publiseringer på BEHA facebook. Del gjerne denne artikkelen og/eller følg oss på Facebook - der kommer det garantert flerer spennende publiseringer i tiden fremover for alle med stor interesse og hjerte for egen bolig eller hytte. 

Traktkantarell (Craterellus tubaeformis, Cantharellus tubaeformis, Cantharellus infundibuliformis, Cantharellus lutescens) er en av våre mest populære og beste matsopper. Enkelte soppsankere på USAs vestkyst kaller den "Yellow Foot.

1239

skrevet av

Beha Elektro AS

c-36False
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF