Har du sjekket el-anlegget i det siste?

Da bør du seriøst vurdere å gjøre det

ByggeBolig
20. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180920085736039.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180920085736039.jpg
0

I disse dager går Brannvernuka av stabelen og landet rundt gjøres det ulike tiltak for å øke oppmerksomheten rundt brannforebyggende arbeid.


I den forbindelse har Kantar TNS gjennomført en undersøkelse som viser at to av ti boligeiere ikke har hatt noen gjennomgang av det elektriske anlegget i boligen sin. Når tall fra Direktoratet fra samfunnssikkerhet og beredskap samtidig viser at halvparten av boligbranner har en elektrisk årsak eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr, er dette ganske alvorlig. 


Ta en el-kontroll 

Dersom du aldri har gjennomført el-kontroll, det er lenge siden sist eller bruken av anlegget har endret seg vesentlig siden sist kontroll, anbefaler vi at du får dette gjennomført så snart som mulig. Det koster deg ikke mer enn noen få tusenlapper og kan være en god investering i en trygg bolig. Gjennomført el-kontroll kan dessuten gi deg rabatt på forsikringen hos enkelte selskap. El-kontroll gjennomføres av de fleste registrerte elvirksomheter og fokuserer på ting som jording, kabeltverrsnitt, temperatur i koblingspunkter, tilstand på fastmontert utstyr, forbrukerutstyr osv.


Har du et eldre elektrisk anlegg, er det enda viktigere å få det sjekket. Eldre anlegg er nemlig dimensjonert for en helt annen bruk av strøm enn det som er vanlig i dag. Det kan føre til farlig varmgang i kontaktpunkter og sikringsskap 


Nettselskapene gjennomfører også periodiske kontroller av elektriske anlegg i boliger, også kjent som Det lokale eltilsyn (DLE). Det går imidlertid 20 – 25 år mellom hver gang en bolig kontrolleres av DLE, så du bør ikke vente på det for å spare tusenlappene en vanlig el-kontroll koster.  


Andre ting du kan gjøre

Det finnes en del faretegn du selv kan se etter for å vurdere tilstanden på ditt elektriske anlegg:


  • Misfarging av stikkontakter  
  • Blafring i lyspærer 
  • Sikringer som ofte går.  


Har du skrusikringer bør du også ta jevnlige sjekker av at de ikke blir for varme. Det kan også være lurt å skifte ut hele sikringsskapet og få montert nye jordfeilautomater. Ofte kan du få gode pakkepriser på en slik jobb. 


Om Brannvernuka 

Brannvernuka er en kampanje som arrangeres av Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring, DSB, samt brannvesen og lokale el-tilsyn over hele landet. Brannvernuka stiller seg bak "Alt vi kan mot brann", en bred nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid fram mot 2020. Brannvernuka 2018 avsluttes med åpen dag på brannstasjoner landet rundt lørdag 22.09. 

2429
Kommersielt innhold
0

Har du valgt Beha varmeovner kan du "bare slappe av".  I alle fall når det gjelder elsikkerhet og varmovner. Vi ligger nemlig helt i verdenstoppen når det gjelder krav til innemiljø, elsikkerhet og energiforbruk. Alle våre Smartovner har innebygd Wi-Fi og avansert elektronikk som gjør at de kan styres via Beha SmartHeat app fra mobil eller nettbrett. Det gir jevnere temperatur og lavere strømforbruk.


Beha Smartovner leveres med hele 5 års garanti, og alle varmeovner fra Beha blir kontrollert og godkjent av enten Nemko eller Semko. Det gir en ekstra trygghet i forhold til elsikkerhet. Velger du varmeovn fra Beha får du et kvalitetsprodukt basert på vår mer enn 100 års erfaring som varmeovnsprodusent. 

https://www.youtube.com/embed/F__mGkoqR9U787

skrevet av

Beha Elektro AS

https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF